Thuisonderwijs op Reflector in Heerhugowaard

Erica Postma, leerkracht geeft een inkijkje hoe het thuisonderwijs op Reflector is georganiseerd

Reflector is een grote basisschool in de Stad van de Zon, Heerhugowaard en valt onder het bestuur van Blosse, één in opvang en onderwijs. Ruim 500 kinderen worden momenteel ondersteund door het gehele team vanuit huis bij hun thuisonderwijs vanwege het coronavirus. Elke dag worden er rond de 10 kinderen opgevangen in de noodopvang.

We kunnen inmiddels concluderen dat thuisonderwijs veel vergt van zowel kinderen en ouders, als van leerkrachten. Maar wat we samen hebben bereikt, binnen zo’n korte tijd, maakt ons enorm trots en geeft ons veel vertrouwen, kracht en nieuwe inzichten voor de toekomst. 

We hebben de vijfde week thuisonderwijs achter de rug en de meivakantie staat voor de deur. We kunnen met elkaar zeggen dat we een aardig ritme en een mooie balans hebben gevonden. Het was in de eerste twee weken best heftig en zwaar om zo snel mogelijk een goed programma neer te zetten voor alle kinderen. Met man en macht is ons team aan de slag gegaan om werk bij elkaar te zoeken, planningen op te stellen te zetten en onlineprogramma’s klaar te zetten. Binnen no-time was alles geregeld en vonden we veel lieve ouders die ons wilden helpen met het langsbrengen van tasjes werk.

De noodopvang is volledig georganiseerd door de collega’s van Blosse opvang. Zij begeleiden groepjes van maximaal vijf kinderen in aparte ruimten. Doordat er geen rol voor de leerkrachten is in het bieden van noodopvang, kunnen wij ons volledig richten op het verzorgen van het thuisonderwijs. Heel fijn!

Ons team heeft van de eerste weken gebruik gemaakt om gedegen onderzoek te doen naar digitale leeromgevingen als Google Classroom, Zoom en Microsoft Teams. De ICT-vaardigheden verschillen binnen ons team, maar de collega’s die zich hierin thuisvoelen, hebben de uitdaging aangepakt en collega’s ondersteund en geholpen. Het was mooi om te zien hoe we gebruik konden maken van elkaars kwaliteiten. Na wat overlegmomentjes en heel wat uitgeprobeerd te hebben, kwamen we tot de keuze om met Microsoft Teams te werken. Een tool waar we al enigszins bekend mee waren omdat dit onderdeel is van ons eigen intranet, het Blosseveld. En ook heel belangrijk en in tegenstelling tot andere digitale leeromgevingen, AVG proof.

Elk leerjaar heeft het reguliere aanbod aangehouden, na wellicht een aangepast startprogramma, passend bij de onderwijsbehoefte van de leeftijdsgroep. Als team houden we de doorgaande lijn van groep 1 t/m 8 vast, maar kijken we ook wat nodig is per groep. Het omgaan met verschillen blijven we ook in coronatijd belangrijk vinden. We hebben ouders per leerjaar gepolst om te kijken waar de behoefte ligt. Hun antwoorden zijn meegenomen in de vorming van ons ondersteuningsplan. We bieden inmiddels instructiefilmpjes aan, er zijn digitale vragenuurtjes, we hebben belrondes met ouders en videochats met kinderen, onze gymdocent is een YouTube kanaal gestart en onze groep 1/2 heeft een ware Yurlspagina aangemaakt.

Natuurlijk zijn er ook hobbels en zorgen. Het is voor ouders een enorme belasting om het thuisonderwijs vorm te geven binnen het gezin. Wanneer ouders zorgdragen voor meerdere kinderen en daarnaast ook nog ‘gewoon’ een baan hebben, wordt dit voor een deel van de ouders als belastend ervaren. Dit beseft ons team heel goed. We zien het harde werk van ouders en we hebben hier veel waardering voor. Om de ouders een hart onder de riem te steken, hebben meerdere collega’s een kleine attentie langs alle ouders gebracht.       

Ouders maken zich ook zorgen over de voortgang van hun kind. Hoe moeten we verder als we straks weer naar school mogen? Loopt mijn kind op achter? Begrijpelijke vragen uiteraard. Wij proberen de zorgen van ouders en de ervaren last van gezinnen weg te nemen of in ieder geval te verminderen.

Onze directeur Niels Vierling speelt hierin een belangrijke rol. Hij ondersteunt de leerkrachten waar nodig, hij managet zorgen en verwachtingen, en hij zorgt ervoor dat het team in verbinding blijft staan. Dat iedereen in ons team op eigen wijze iets bijdraagt, maakt Reflector krachtiger dan ooit. Alle collega’s zetten zich 100% in om het onderwijs van de groepen 1 t/m 8 zo goed mogelijk te laten verlopen. 

Een goede communicatie en het onderhouden van zoveel mogelijk contact met natuurlijk de kinderen, maar vooral óók met ouders, zien wij als een belangrijke taak. Wij trachten de steun te bieden die ouders zoeken en we willen het best mogelijke programma aanbieden aan de kinderen. Wanneer ouders of kinderen tegen dingen aanlopen, kijken we samen naar mogelijkheden. Het is mooi om te ervaren dat we elkaar vinden in deze moeilijke tijd en samen vormgeven aan ons onderwijs.

Ondanks de bizarre situatie zien we ook voordelen in deze coronatijd. Het team leert in korte tijd veel nieuwe dingen, met name op ICT-gebied. We nemen ons onderwijs kritisch onder de loep en passen het aan waar dat nodig is. We maken mooie toekomstplannen om ideeën op papier om te zetten in daadwerkelijke acties. Hier kijken we met elkaar naar uit! Daarnaast zien we het contact met ouders nog meer opbloeien. Coronatijd laat ons zien waar het om gaat. De gesprekken die wij momenteel voeren, gaan niet langer alleen maar over de cijfertjes, maar juist meer over het welzijn van het kind én het hele gezin daaromheen. Dit vormt de basis voor de verdere ontwikkeling van het kind. Iets wat we al wisten, maar nog nooit zo voelbaar is geweest als nu. Het brengt ons dichterbij elkaar. En het laat ons zien hoe we straks in het ‘nieuwe normaal’ verder willen met elkaar. Ondanks alle moeilijkheden van het thuisonderwijs maakt dit ons onderwijs sterker. Deze prettige  ‘bijkomstigheid’ geeft ons veel vertrouwen in de toekomst.

Op het moment dat de scholen weer open mogen, zal het niet makkelijk zijn. We weten echter dat we dit met het team aankunnen. We zullen de beginsituatie van de kinderen bepalen om verder te werken aan ontwikkeling, maar let op: wel de gehele ontwikkeling van het kind. Uiteraard was dit altijd al belangrijk voor scholen, maar nu meer dan ooit, laat corona ons zien en voelen.

Vanuit die beginsituatie bouwen we verder aan de voortgang van kinderen, samen met ouders.

Op de dag dat de school weer open mag en wij ‘onze kinderen’ weer mogen zien, hangen we de vlag uit. Ondanks de grote waardering voor alle kinderen, de enorme, verzette bergen door ouders, en het harde werken van ons team, gaat er niks boven het ‘gewone’ lesgeven. Maar de lessen die we de afgelopen periode hebben geleerd, nemen we mee. De band die we opnieuw hebben opgebouwd met ouders zullen we inzetten om onze kanjers in het ‘nieuwe normaal’ het best mogelijke onderwijs te bieden dat ze verdienen op Reflector.             

jufErica jufErica
Zoe Zoe
Yari Yari
Mayra Mayra
Jelte Jelte

Reacties
Reactie: (Jan Peter Verhave)
11-8-2021, 15:06
Erica, ben jij degeen die knipsels maakte voor "Drie kleine kleutertjes" en "Hop, Marjanneke"? Plm 1990 Zo niet, weet je dan wie dat wel is? Namens de Ned. Vereniging voor Papierknipkunst.